بهداشت روانی بر جنبه های مثبت رفتار است و نه جنبه هایی که فقط بر رفتار تاکید دارد. اگر بخواهیم از زاویه دیگری به این مسئله نگاه کنیم باید بگوییم هنر خوب لباس پوشیدن بیشتر از آن است که فقط یک لباس به تن بخورد و خوب باشد. هنر خوب زندگی کردن همینطور بیشتر از رفتار کردن در موقعیت و شرایط است.
به عنوان نمونه بعضی از افراد به دلیل فشار زندگی یا عادت به هر سمتی کشیده می شوند که البته این خود شخص است که چگونه زندگی کردن را انتخاب می کند. بعضی در زمان کار کردن تفریح می کنند و بعضی ها طوری بازی می کنند که انگار مشغول به کار هستند. در این رابطه قصد داریم تا اطلاعات کاملی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

بهداشت روانی چیست؟
بهداشت روانی به یک حالت خوب، احساس بهزیستی، شکوفایی استعداد تعریف کرده اند. این اصطلاح برای شخصی استفاده می شود که در سطح بالا و منطبق عمل می کند نه کسی که بیمار نیست. مرکز های بهداشتی روانی جامعه نگر با هدف سه نوع پیشگیری در جامعه فعالیت دارد.
پیشگیری اولیه که سبب جلوگیری از بروز اختلال های روانی می شود. پیشگیری نهایی که به معنای تشخیص و درمان زودهنگام اختلال هاست. پیشگیری ثالث که به معضل ها و مشکلاتی که به دلیل مبتلا شدن اختلال های روانی است ارتباط دارد.
در روانشناسی، در کنار این که پیشگیری از اهمیت بسیاری برخوردار است به دنبال دست یافتن ویژگی هایی هستیم که به نوعی مطلوب به حساب آیند. در حقیقت بعد از مثبت بهداشت روان که سازمان بهداشت جهانی همینطور به آن تکیه دارد، در تعاریف سلامتی در نظر گرفته شده است.

سلامتی یکی از حالت های رفاه فیزیکی، روانی و اجتماعی می باشد نه ان که فقط فقدان بیماری یا ناتوانی باشد. تعریف دیگری از بهداشت روانی چیست؟ وجود دارد که می توان گفت بهداشت روانی حالتی از رفاه بوده که شخص در آن توانایی خود را می شناسد و توانایی این را دارد که با استرس های معمولی زندگی تطبیق خورده و از جهت شغلی بسیار مفید و سازنده باشد و به عنوان بخشی از جامعه با دیگر افراد مشارکت و همکاری داشته باشد.
اصول بهداشت روانی
برای رسیدن به هدف های بهداشت روانی، رعایت کردن اصول آن الزامی می باشد. بعضی از این اصول به شرح زیر هستند:
توجه به تمامیت وجود هر شخص یکی از اصول
یکی از اصول بهداشت روانی این است که شخص به شکل تمامیت جسم و روان در نظر گرفته می شود. انسان سالم می تواند درک کند که شاید مشکلات جسمی و روانی با هم ارتباط داشته باشند. هر فردی به دلیل ارتباط ویژگی های روانی و جسمی خود دست به عمل زده و هیچ رفتاری به صورت جدا از این چارچوب در نظر گرفته نمی شود.

احترام به شخصیت خود و دیگران اصول بهداشت روانی
احترام به شخصیت خود و دیگران از اصول بهداشت روانی است که بدین معناست شخص باید برای خودش و دیگران ارزش قائل شود. شخص سالم احساس می کند که اشخاص جامعه وی را مورد پذیرش قرار داده و همینطور به وی به عنوان نظر موافق می نگرند. اصول بهداشت روانی بر تقویت اشخاص استوار شده و از تخریب شخصیت اشخاص تا جایی که ممکن باشد جلوگیری می کند.
بررسی علت رفتار از اصول بهداشت روانی
هر رفتاری علتی داشته و خود به خود انجام نمی شود مثلا احساس ترس که بی علت نیست حال یا علت را می دانیم یا از آن آگاهی نداریم. انسان سالم به دنبال کشف کردن علت رفتار بوده و در صدد آن است که آن را رفع کند.

رویارویی با واقعیات شخصی و فردی از اصول بهداشت روانی
هر شخص سالم توانایی ها و ناتوانی های خودش را می شناسد و آن را قبول می کند البته در تلاش است که محدودیت های خودش را رفع کند و نسبت به آن ها واکنش بد ندارد. عدم قبول واقعیت سبب اختلال روانی می شود.
دانستن و ارزش دادن به نیاز ها اولیه از اصول بهداشت روان
بهداشت روان لازمه ارزش دادن به نیاز های اولیه انسان است. نیازهای جسمی روانی حائز اهمیت هستند و بشر این نیاز ها را می پذیرد. بهداشت روانی بر این اصل استوار بوده که نیاز های جسمانی و روانی هر شخصیت در هر سنی باید در نظر گرفته شود.
مقابله با مشکلات عاطفی از اصول بهداشت روانی
مشکلات عاطفی به طور کل جزئی از زندگی به حساب می آیند. سلامتی روانی به چگونگی برخورد با این مشکل و پیدا کردن بهترین روش برای غلبه به آن ها بستگی دارد. اصول بهداشت روان به سلامت عاطفی و روانی بستگی دارد. نحوه ارتباط با مردم و توانایی سازگاری با هر یک مهم ترین عامل در احساس شادی و خوشی است. بیماری های روانی به طور معمول همیشه به این حقیقت که بیمار نمی تواند دوست بدارد و عشق بورزد مربوط می شود.
احساس رضایت در زندگی یکی از اصول بهداشت روانی
رضایت شاید از احساس برتری و پیشرفت، از رسیدن به نیاز و آرزوی شخصی، مقابله با مشکل ها و ناملایمات و موارد دیگر به دست می آید. احساس رضایت در زندگی یکی از اصول بهداشت روانی بوده که از اهمیت بسیاری برخوردار است.
توانایی در به دست آوردن رضایت به انسان استقامت داده و سبب خشنودی درونی شود. خشنودی واقعی بسته به این است که نیازمندی های درونی و پنهان خود را به گونه ای جامعه پسند در آورد. احساس رضایت با اتکا به نفس، کاردانی، آزادی استقلال همبستگی تنگاتنگی دارد.
توصیه های مهم جهت ارتقا بهداشت روان
هر چه قدر که بین نیت درونی و رفتار بیرونی وی هماهنگی بیشتری وجود داشته باشد فرد از سلامت روان بهتری بر خوردار می شود. مسائلی مانند ریا، دروغ و مخفی کاری سبب هدر رفتن انرژی روانی انسان می شود. یکی از توصیه های مهم جهت ارتقا بهداشت روان این است که باید در جهت پیشرفت و کامل بودن تلاش کنیم ولی انتظار کامل بودن در همه حیطه ها را نداشته باشیم.
شکست های خود را به دلیل تلاش نکردن خود بدانیم نه به ناتوان بودنمان. ناتوانایی بخشش خود و دیگران را در خود تقویت کنیم. از کلمات نهایی مانند همیشه و باید کمتر استفاده کنیم. مهارت جرات ورزی و مهارت نه گفتن را تمرین کنید تا بتوانید بدون استفاده از پرخاشگری و از حق خود دفاع کنیم.
احساس خود را به بهترین نحو ممکن بازگو کنید یعنی احساس مثبت مانند شادی و احساس خشم را درون خود سرکوب نکنیم و بدون رفتار پرخاشگرانه آن را ابراز کنید.