زیگورات چغازنبیل یکی از آثار های باستانی در ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. چغازنبیل به زبان ایلامی باستان به معنای دور اونتاش از دوران ایلام یا عیلام قدیم است. این اثر باستانی در استان خوزستان و در بین راه شوش و شوشتر و دزفول قرار دارد.

چغازنبیل در چهل و دو کیلومتری شرق شهر شوش بوده و بخشی از محدوده شهرستان شوش به حساب می آید. در سمت شرق چغازنبیل، رود دز قرار دارد و بین آن شهر شوشتر فاصله انداخته است. به طور کل تقریبا بیست و پنج کیلومتری را باید طی کنند تا از شوشتر به چغازنبیل رسند.
بازدید زیگورات چغازنبیل
بازدید زیگورات چغازنبیل به بسیاری از افراد پیشنهاد می شود چرا که این اثر تاریخی اولین اثر ثبت شده در فهرست جهانی یونسکو می باشد. این اثر جزء بزرگترین زیگورات موجود در ایران می باشد. زیگورات چغازنبیل را می توان معادل آسیایی اهرام مصر گفت.

این اثر باستانی یکی از اولین ساختار های تصفیه آب جهانی را داراست. به طور کل به شما پیشنهاد می کنیم تا از این اثر تاریخی دیدن کنید و از آن لذت ببرید.
معنای واژه زیگورات چغازنبیل
برای بسیاری از افراد سوال است که معنای واژه زیگورات چغازنبیل چیست؟ که در پاسخ باید بگوییم کلمه زیگورات به معنی کوه یا قله یا جای مرتفع است. نام قدیمی چغازنبیل با دوراونتاش، به معنی جایگاه و محل ساخت آن است. واژه چغازنبیل در زبان لری به معنی زنبیلی همانند کوه است. بسیاری ها این اثر را معادل اهرام مصر می دانند.

تاریخچه زیگورات چغازنبیل
تاریخچه زیگورات چغازنبیل به دوران تمدن های اولیه در دوران انقلاب بر می گردد. زیگورات چغازنبیل بخشی از مجموعه های باستانی و تمدن های میانی رودانی به حساب می آید. شهر شوش در شمال غربی زیگورات جای دارد.
زیگورات با معبد هرمی شکل، در حدود هزار و دویست و پنجاه سال قبل از تولد اونتاش ناپیرشا یکی از فرمانده های ایلامی، برای یکی از خدایان باستانی به اسم اینشوشیناک بنا شده است. این زیگورات که هرمی چهار ضلعی شکل است توسط دیوار ها محافظت می شود و در حال حاضر این دیوار ها بازسازی شده اند.
در این مجموعه معبد هایی برای الهه های دیگر هم وجود داشته که به نظر می رسد قرار بوده معابد دیگری نیز ساخته شود که فرمانروایان بعدی ایلامی آن را ادامه ندادند.

در مجموعه جغازنبیل همینطور مجموعه ای از مقبر های سلطنتی مربوط به عیلام باستان وجود دارد. این اثر تاریخی در زمان خود یک مرکز مذهبی و زیارتی بوده است. زیگورات توسط حکومت آشوریان با فرمانروایی آشوربانیپال، در سال ششصد و چهل قبل از میلاد، مورد حمله قرار گرفته است.
ساختار و معماری زیگورات چغازنبیل
ساختار و معماری زیگورات چغازنبیل به گونه ای است که حدودا بیست و پنج متر ارتفاع دارد اما مطالعات باستان شناسی نشان داد که ارتفاع آن تا قبل از تخریب توسط آشوربانیپال ها و فرسایش تدریجی، دو برابر کنونی و همینطور دارای پنج طبقه بوده است.
هر ضلع این زیگورات حدودا نزدیک به صد متر طول داشته و یک ساختار مذهبی است که در منطقه رودان همانند عراق امروزی، تعداد بیشتری از آن ها را می توان دید. به طور کل این اثر بسیار خاص و منحصر به فرد می باشد. از تزیینات چغازنبیل بیشتر می توان گفت خشت خام و آجر های خشت پخت است.
آثاری که از تزیینات و نگاره هایی دست ساز که به خط های ایلامی و اکدی می باشند در روی این سازه وجود دارد. اهمیت چغازنبیل به این دلیل است که در صنعت کاشی کاری و لعاب کاری که هنوز آثار آن در این معبد ویران شده وجود دارد.

همینطور بعضی از مطالعات نشان می دهند که قدیم ترین تصفیه خانه های جهان در این مجموعه ایجاد شده است. رومن گیرشمنف باستان شناس فرانسوی حدودا ده سال است که در منطقه خوزستان به پژوهش پرداخته است.
هزینه و زمان پیشنهادی بازدید زیگورات چغازنبیل
هزینه و زمان پیشنهادی بازدید زیگورات چغازنبیل زیاد نیست و می توان با هزینه ای کم این اثر تاریخی را مشاهد ه کرد و به اطلاعات خود افزود. بازدید از این محوطه حدودا یک ساعت کافی بوده و در زمان ورود، هزینه ورودی باید پرداخت شود.
چگونه می توان به زیگورات چغازنبیل رفت؟
این که چگونه می توان به زیگورات چغازنبیل رفت؟ یکی از سوالات رایج افراد است که پاسخ باید بگوییم این مکان دور از شهر قرار گرفته است و برای رفتن می توانید به ایستگاه قطار هفت تپه بروید. اگر از شوشتر قصد رفتن به چغازنبیل را دارید باید مسیرتان را به سمت مجتمع کشت و صنعت به سوی غرب ادامه دهید.
اگر از سمت شوش با اهواز قصد رفتن به آن را دارید باید از اتوبان اهواز- شوش گذر کنید. اگر از شهر های دیگر قصد رفتن به این مکان را دارید می توانید با استفاده از بلیط های قطار را هواپیما خود را به این اثر باستانی برسانید.
مکان های نزدیک به زیگورات چغازنبیل
مکان های نزدیک به زیگورات چغازنبیل، رودخانه دز است که تنها دو کیلومتر با این اثر فاصله دارد. معبد دانیال شوش که یکی دیگر از آثار باستانی می باشد نیز در چهل و دو کیلومتری زیگورات قرار دارد. سازه های آبی شوشتر همینطور در چهل و پج کیلومتری این اثر باستانی قرار گرفته است.
فصل مناسب بازدید از این آثار باستانی
فصل مناسب بازدید از این آثار باستانی به طور معمول در منطقه خوزستان، تابستان های گرمی دارد. پس پیشنهاد می کنیم تا در فصل زمستان یا پاییز که هوا خنک تر به این مکان روید.