پرورش گل محمدی یکی از بهترین گل هاست چرا که از جهت عطر و رنگ و همینطور خواصی که دارد از دیرباز مورد استقبال بسیاری از افراد ایران قرار گرفته است. این روز ها از این گل استفاده های زیادی می شود که یکی از کاربرد های آن گلاب گیری می باشد. در کنار گلاب محصولات دیگری نیز از این گل حاصل می شود که شامل روغن اسانس و گلبرگ خشک است که در صنایع مختلف می توان از آن استفاده کرد.
در این بخش قصد داریم تا اطلاعات کاملی را در رابطه با روش های مختلف کاشت گل محمدی در گلخانه، باغچه و امثال این ها را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. گل محمدی به شکل خزان کننده، روی شاخه های یک ساله است که در اول صبح شروع به باز شدن می کنند. این گیاه دارای دوره گلدهی کوتاه و به طور معمول یک بار در سال می باشد. بوته و یا درخچه گل محمدی با این که بین سی تا چهل سال عمر می کند فقط بیست و پنج سال می تواند گل بدهد.

یکی از مهم ترین کار هاقبل از کاشت گل محمدی، شخم زدن عمیق زمین است. شخم زدن عمیق زمین سبب می شود تا لایه های فشرده خاک که سبب کم شدن رشد ریشه گل در خاک می شوند، خرد شوند. کاشت گل محمدی به روش دستی انجام شده و فاصله های ردیف ها و بوته ها بسته به اهداف کاشت دارد به طوری که هدف از کاشت، احداث پرچین بلند اطراف باغ باشد.
فاصله ردیف ها بین دو تا دو نیم میلی و فاصله بوته ها بین یک تا یک و نیم متر معمولا در نظر گرفته می شود. اگر هدف از کاشت گل محمدی، احداث آن به گونه گلستات باشد، باید در کشت کرتی فاصله را دو نیم در سه و نیم متر جوی و پشته باید دو در سه در نظر گرفت.
بهترین زمان برای کاشت و پرورش گل محمدی
بهترین زمان برای کاشت و پرورش گل محمدی بسته به منطقه ای است که قرار است در آن کاشت انجام شود. به این گونه که اگر قصد کاشت و نگهداری این گل را در مناطق گرمسیری دارید، بهتر است ان را در فصل زمستان بکارید و اگر قصد کاشت گل محمدی در مناطق سردسیری دارید، بهترین زمان کاشت اوایل بهار است.
همنیطور اگر قصد دارید تا کاشت گل محمدی در باغچه یا گلدان را انجام دهید بهترین تایم از ماه بهمن، اسفند یا اوایل بهار می باشد، اما به طور معمول پیشنهاد می کنیم گل محمدی در فصل زمستان کاشته شود.

زمان باز شدن گل های محمدی معمولا اردیبهشت تا اوایل تیر ماه می باشد و مدت زمان باز شدن گل ها در هر منطقه ای بیست تا سی روز طول می کشد.گل ها کلا یک روز دوام می آورند و بعد از آن رنگ صورتی گلبرگ ها سفید شده و با کمی باد گلبرگ ها پر پر می شوند.
انواع کاشت برای پرورش گل محمدی
همانطور که می دانید شما می توانید انواع کاشت برای پرورش گل محمدی فرا گیرید و هر کدام که برای شما راحت بود و شرایط آن را داشتید از آن بهره برید. در ادامه پرورش به روش آبی و دیمی و دیگر روش ها را در اختیار شما قرار دادیم تا از آن ها استفاده کنید.

پرورش گل محمدی به روش آبی
پرورش گل محمدی به روش آبی این گونه است که اگر فاصله گودال ها سه در یک متر باشد، سه هزار گودال ایجاد می شود. اگر فاصله گودال ها سه در دو متر باشد 1500 گودال را دارید. به طور ک فاصله ان گودال ها سلیقه ای است. به طور معمول در فاصله سه در یک متر سریع تر بازدهی دارد. قطعا آب و کود بیشتر و خاک غنی تری احتیاج است و در سن های بالا هم این نیاز مشهود است.
پرورش گل محمدی به روش دیمی
پرورش گل محمدی به روش دیمی بدین صورت است که خانواده گل های رز علل الخصوص گل محمدی به صورت خود رو رشد می کنند. در این گونه از گل محمدی سرما اگر زیاد باشد به گل آسیب نمی زند. این موضوع باعث شده تا خرید نهال گل محمدی دیم بسیار زیاد شود.

این نوع گل محمدی معمولا یک بار در سال گل می دهد ولی با توجه به چهار فصل بودن کشور ایران، می توان این نهال ها را در نقطه های مختلف با شرایط گوناگون پرورش داد. برای کاشت گل محمدی دیمی، اگر فاصله بوته ها سه در چهار متر باشد حدود نهصد گودال مورد نیاز است. فاصله چهار در چهار متر ششصد و پنجاه گودال طبق میزان بارندگی سالیانه و مرغوبیت خاک تفاوت داد و هر یک نوع خاص خود را دارند.
پرورش گل محمدی در گلدان
پرورش گل محمدی در گلدان یکی دیگر از روش های کاشت است که می توانید از روش قلمه زدن استفاده کنید. برای قلمه زدن اول لازم است قلمه های تهیه شده را تا پنج ممیز هفت الی ده سانتی متر در خاک گلدان بکارید و خاک آن را با ملایمت بفشارید تا به نوعی سنگین شود.
بعد از کاشت یاه باید بلافاصله آبیاری انجام دهید. گلدان ها به میزان مناسبی آبیاری کرده به گونه ای که سطح خاک آن خیس و مرطوب شود. در مکان مناسب در معرض نور غیر مستقیم و کامل خورشید بگذارید. در صورتی که به نور کامل برای رشد این گیاه دسترسی نداشتید می توانید از لامپ مخصوص رشد گیاه استفاده کنید.

پرورش گل محمدی در گلخانه
بهترین روش پرورش گل محمدی در گلخانه قلمه زدن است که این راه برای تکثیر بسیاری از گیاهان مثل گل محمدی استفاده می شود. این راه به صورت های گوناگونی در ایران رواج پیدا کرده است که مناسب ترین آن پاجوش است که از نشاء از بذر بوده اما استفاده از پاجوش بیشتر رواج دارد.
پرورش گل محمدی در باغچه
پرورش گل محمدی در باغچه به دو صورت انجام می پذیرد که یکی با بذر و دیگری قلمه زدن است که در ادامه به شرح آن می پردازیم.
نحوه تکثیر و پرورش گل محمدی
همانگونه که گفتیم نحوه تکثیر گل محمدی متفاوت است و افراد به روش های متعددی مانند خوابانیدن، پیوند زدن و امثال این ها گل محمدی را تکثیر می دهند. یکی از رایج ترین راه ها در کشور قلمه زدن است که با استفاده از نشاء بذر ها صورت می گیرد. در ادامه هر یک از روش ها شرح می دهیم:
قلمه زدن گل محمدی
یکی از آسان ترین روش ها برای تکثیر، قلمه زدن گل محمدی است. قلمه ها باید از گیاه مادر سالم و بدون آفت حاصل شوند تا بتوانند ریشه خوبی داشته باشند. قلمه ها را به دو صورت می توان ایجاد کرد که یکی از این روش ها قلمه نرم و دیگری خشبی است. به طور معمول طول قلمه ها ده سانتی متر است. روی قلمه ها حداقل دو الی سه برگ وجود دارد که باید قطع شوند.
این ساقه ها باید بین پانزده تا بیست سانتی متر ارتفاع داشته باشند. برش آخر باید شیب دار و از زیر گره یعنی محل اتصال برگ به ساقه باشد. کاشت گل محمدی در پاییز بعد از هرس کردن و تهیه قلمه در فصل پاییز از گیاه مادر قلمه جدا کنید.
قلمه ها را در هورمون ریشه زایی بگذارید. بین 5.7 تا ده سانتی متر از طول قلمه ها را در خاک قرار دهید. از هر خاکی می توان برای قلمه زدن استفاده کرد اما خاک نیمه رس یا خاک مخلوط ماسه و باغچه بهتر است.

گلدان را آبیاری کرده و نایلون را روی گلدان بکشید تا رطوبت مورد نیاز تامین شود. قلمه ها را باید به صورت مرتب آب بدهید و از نور مستقیم دور باشند. بعد از چند هفته می توانید قلمه ها را گلدان بزرگتر انتقال دهید. بهتر است نهال گیاه به مدت یک سال در گلدان نگهداری شود تا بعد در باغ یا باغچه کشت شود. بعد از کاشت باید سریع آن را آبیاری کنید تا در خاک محکم شود.
تکثیر از طریق پیوند گل محمدی
روش دیگر تکثیر از طریق پیوند گل محمدی است که معمولا این روش به نسبت دیگر روش ها بیشتر مورد استقبال قرار می گیرد. بهترین زمان برای پرورش تکثیر گل محمدی اواخر شهریور یا مهر ماه است. برای تکثیر باید ابتدا شاخه ای گل دار یا غنچه دار را انتخاب کنید و از بوته قطع کنید. سرشاخه و قسمت نهایی را جدا کنید تا فقط قسمت وسط بماند که به آن پیوندک می گویند.
با یک چاقو تیز و استریل از پانزده میلی متر زیر جوانه پوسته آن ببرید به گونه ای که فقط کمی از قسمت چوبی ساقه در زیر جوانه باقی بماند. برش را تا پانزده میلی متری بالای جوانه زیر پوسته آن برید، به گونه ای که فقط کمی قسمت چوبی ساقه در زیر جوانه باقی بماند. برش را تا 15 میلی متری بالای جوانه ادامه داده و پوسته را بردارید. این گونه پیوندک به شکل بیضی نوک تیز می شود.
برگ های روی پیوندک را بریده و لازم است حدود یک الی 2 سانتی متر از دمبرگ آن ها روی پیوندک باقی بماند. روی شاخه پایه به وسیله یک چاقو نوک تیز شکاف T مانند ایجاد کنید و بعد پیوندک را از این شکاف داخل پوست گیاه پایه بگذارید.
پیوندک را داخل شکاف قرار داده و فقط جوانه و دمبرگ بیرون باشد. با کمک یک نوار یا چسب گیاه، محل پیوند گل محمدی را ببندید تا پیوندک و گیاه پایه بهتر به هم جوش خورند. برای اطمینان بیشتر از نتیجه بعد از چند دقیقه باید دمبرگ با تماس آرام دست از پیوندک جدا شود.
تکثیر و پرورش گل محمدی از طریق خوابانیدن ساقه
یکی دیگر از روش ها تکثیر و پرورش گل محمدی از طریق خوابانیدن ساقه می باشد. در این روش اول باید تعدادی از شاخه بلند و نسبتا نرم را انتخاب کنید و آن ها را خم دهید و روی خاک گذارید. بعد از مدتی ساقه ها ریشه دار می شوند. بعد از ریشه زایی آن ها را از گیاه مادر جدا کرده و در خاک مناسب بگذارید.
تکثیر و پرورش گل محمدی به کمک پاجوش
تکثیر و پرورش گل محمدی به کمک پاجوش برای گونه ها وحشی گل محمدی کاربرد دارد. به طور معمول هر گیاه مادر به صورت میانگین بین بیست تا شصت پاجوش می دهد. پاجوش ها رشد بسیار سریعی دارند و در حقیقت گیاهانی کوچک با ریشه های کوچک می باشند که در کنار گیاه مادر رشد می کنند و بعد از سه الی چهار سال می توان از پاجوش های گیاه بهره برد.
برای کاشت گل محمدی از این روش، پاجوش هایی که ریشه دارند را از گیاه مادر به کمک چاقوی تیز قطع کرده و آن ها را به صورت جداگانه در بستر خاک مناسب کشت دهید. پاجوش ها بهتر است در اوایل فصل بهار و قبل از جوانه زنی کاشته شوند. بعد از کاشت باید حتما آبیاری انجام شود.